Konto for langsiktig aksjesparing (KLAS) blir en realitet
Det er snart ti år siden Aksjonærforeningen fremmet KLAS - forslaget om at også personlige sparere skal slippe skatt på aksjeinntekter som de reinvesterer i aksjemarkedet. Våre trofaste medlemmer – og mange andre - vil vite at dette er en sak vi har kjempet iherdig for i alle disse årene. Med god støtte fra mange. Vi tapte i første omgang. Da svarte markedet med å tilby sine kunder det nest beste; såkalte fondskonti ala Nordnets Investeringskonto Zero. Ingen ting i veien med det. Tvert om. Men vi synes jo at skattefritak for reinvesterte aksjeinntekter er noe lovgiver bør gi oss gratis og ikke noe vi skal kjøpe av megler.Og nå er vi så godt som ved målet. For pkt. 17 i dagens skatteforliket lyder: «Regjeringen bes foreslå en ordning for langsiktig sparing i børsnoterte aksjer og aksjefond i forbindelse med budsjettet for 2017 som innebærer at gevinster ikke beskattes løpende.» Siri Meling (H) som er saksordfører for skattemeldingen bekrefter at dette ikke kan leses annerledes enn en marsjordre til regjeringen om komme opp med KLAS eller en tilsvarende ordning med samme effekt.
Så gratulerer alle aksjesparere!
Utbytteskatten: Et litt kortere steg i helt feil retning.
Stortinget slutter seg til regjeringens forslag om at aksjeinntekter skal beskattes hardere enn avkastningen på annen sparekapital. Vi beklager naturligvis at det er tverrpolitisk enighet om å forskjellsbehandle spareformer. Som forening gjorde vi vårt ytterste for å få Stortinget på bedre tanker, men vant dessverre ikke frem. At så få andre hevet røsten mot denne ekstraskatten på aksjeinntekter er et tankekors. Hvor var alle de som bygger hele sin eksistens på at folk kjøper, selger og eier aksjer – konsernsjefene, aksjefondsforvalterne, meglerne, børsen - da rammebetingelsene for det å kjøpe, selge og eie aksjer ble foreslått betydelig forverret?Forskjellen mellom aksjesparing og annen sparing blir noe mindre enn opprinnelig foreslått dels fordi annen kapitalavkastning skal senkes til 23 prosent og ikke til 22 prosent som foreslått og dels fordi skjermingsrenten skal «økes til et nivå som bedre reflekterer risikofri avkastning.»
Er det du sier ovenfor slik å forstå at gevinstskatt på en Investeringskonto sannsynligvis vil bli 23% fra 2018, mens den vil bli 32% på vanglige aksje- og fondsinvesteringer?
SvarSlettEr det du sier om formuesskatt også slik å forstå at formuesskattegrunnlaget sannsynligvis vil bli 80% av markedsverdi både for Investeringskonti og vanlige verdipapirfond?
Dessverre ser det ut til at svaret på ditt første spm er ja ettersom Stortinget har valgt å opprettholde straffeskatten på aksjesparing. Den lille trøsten er at skjermingsrenten øker.
SvarSlettNår det gjelder formueskatten så vil rabatten omfatte direkte eide aksjer og ganske sikkert aksjefond, men om den vil omfatte forsikringsprodukter som investeringskonti er jeg mer usikker på. Her kommer det nok avklaringer etterhvert.