fredag 30. mars 2012

La fondsparere få hele sannheten!


La oss få hele sannheten, ikke bare 1,8 prosent.

Aksjefondsparing kan gi god avkastning, men det er ofte dyrt. I alle fall om man sparer i aksjefond som er aktivt forvaltet og det gjør jo de fleste - fremdeles. Hvor dyrt det er – uttrykt i kroner og øre - er imidlertid noe de fleste forvaltningsselskaper, blant andre DNBs, av en eller annen grunn ikke vil ut med.

Den som kjøper andeler i et av de mest populære fondene som DNB Asset Management forvalter, får for eksempel opplyst at man der beregner seg et årlig forvaltningshonorar på 1,8 prosent av forvaltet kapital. Det er fondet som betaler honoraret, ikke andelseieren. Siden honoraret reduserer fondets verdi, er det likevel til syvende og sist andelseieren som betaler. Naturlig nok. Men hvor mye hun eller han faktisk har bidratt med, fremkommer ingen steder.

Som kunde hos DNB får du hver måned utførlig informasjon om produktene: Hvilke fond du eier andeler i, hvor mange andeler du eier, hva du kjøpte dem for og hva de er verd i dag. Litt selgende tekst om fondsproduktene og forvaltningstjenesten signert en divisjonsdirektør, får du også. Men ikke et ord om at du er belastet et forvaltningshonorar, verken i prosent eller i kroner og øre. Som om de ikke tar seg betalt for jobben! Tenk så lett det hadde vært å legge til en kolonne for det beløpet som tilsvarer den respektive kundens del av forvaltningshonoraret. Med en portefølje på hundre tusen kroner har man jo ha betalt i størrelsesorden et tusen åtte hundre kroner i løpet av et år uten at det fremkommer noe sted. Mer relevant kundeinformasjon er det vanskelig å tenke seg.

Hvilken annen bransje kan eller tør behandle kundene sine så nonsjalant? For dette er en praksis som DNB slett ikke er alene om og den er selvfølgelig fullt lovlig. Det burde den ikke være. Verken lovgiver, tilsyn eller bransjeorganisasjonen Verdipapirfondenes forening (VFF) burde  akseptere at det ytes fondsforvaltningstjenester uten at sluttkunden får informasjon om hva tjenesten faktisk har kostet ham eller henne.

Finansnæringen, forvaltningsselskapene ikke unntatt, bør ta steg i retning av tillitsvekkende, konkurransefremmende og kundevennlig åpenhet. La dette være et tips om ett steg i riktig retning. Noen har skjønt det. KLP Fondsforvalting er en av dem.


Les også ..det foregår en konspirasjon der ute

2 kommentarer:

  1. Enig, la oss få honorarene på bordet. Makan!

    SvarSlett
  2. Det kan verke som det er betre å kjøpe enkeltaksjene.
    Kjøper man aksjene gjennom fond, kan det se ut som mange kroner penger koker bort i avgiftskålen.

    SvarSlett