søndag 22. april 2012

Hykleri i fondsbransjen

Björn Wahlroos
Mye har vært sagt og skrevet om aktiv forvaltning av aksjefond kontra passivt forvaltete indeksfond, men i forrige uke tok vel Nordea sin styreleder kaka. I et intervju med Svenska Dagbladet (SvD) slipper finnen Björn Wahlroos den berømte katta ut av sekken:
-Jeg tror ikke at fond på sikt kan skape større verdier enn markedet forøvrig, i alle fall ikke utover de honorarer man tar.

Intet oppsiktsvekkende i det på sett og vis. Vi er mange som med god ryggdekning i omfattende forskning er enige med Wahlroos på dette punktet. Men vi er ikke styreleder i Nord-Europas største finansinstitusjon - en virksomhet som pusher aktiv forvaltning i meget stor skala. Det er derimot Björn Wahlroos. Som uten forbehold erkjenner at det produktet som bankens kunder hvert år betaler mangfoldig milliarder kroner (!) for, rett og slett ikke fungerer! Det er ganske spesielt.


Men tro bare ikke at Wahlroos vil avvikle aktiv forvaltning av den grunn. Snarere tvert om. Han vil fortsette å selge det han anser som virkningsløse produktene fordi - hold deg fast - kundene etterspør dem! En kommentator i SvD kaller dette både en logisk salto mortale og hykleri overfor kundene. Det er ikke vanskelig å være enig med ham.


Wahlroos' resonnement tilsier at det er de billige indeksfondene vi sparere bør etterspørre - om vi nå skal spare i fond i det hele tatt. Billigst og best er det etter vår mening å studere Aksjonærforeningens 7 gylne regler - nøkkelen til fremgang og gjøre jobben selv.


Intervjuet med Björn Wahlroos kan du lese herIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar